Preview

FATTENING AND MEAT QUALITIES OF PIGS OF DIFFERENT GENOTYPES

Abstract

The research shows that concerning fattening qualities the best hybrids are those obtained in four three-breed crossing variants: (BLW×BM)×L (den.), (BLW×BM)×L (ger.), (BKBçBM)×Y (den.) and (BLWçBM×Yof German breed heterosis effect of which is: 10.2; 9.15; 5.0 and 3.7 %, 8.1; 5.3; 7.9 and 3.4 %, 6.2; 5.7; 5.5 and 3.8 %. Superiority of the Danish hybrids over the control group is also established concerning carcass length by 2.1; 1.2 and 1.7 cm, backfat thickness by 2.8; 1.4 and 2.1 mm, loin area by 5.4; 3.7 and 4.4 cm2 , weight of third part of half-carcasses by 0.6; 0.5 and 0.7 kg, meat content in carcass 1.6; 0.8 and 1.2 %.

About the Authors

N. B. Zaytseva
Гродненский государственный аграрный университет, Республика Беларусь
Belarus


O. V. Grishanova
Гродненский государственный аграрный университет, Республика Беларусь
Belarus


R. I. Sheyko
Научно-практический центр НАН Беларуси по животноводству, Жодино, Республика Беларусь
Belarus


E. A. Yanovich
Научно-практический центр НАН Беларуси по животноводству, Жодино, Республика Беларусь
Belarus


A. Ch. Burnos
Научно-практический центр НАН Беларуси по животноводству, Жодино, Республика Беларусь
Belarus


References

1. Шейко, И.П. Сравнительная оценка откормочных и мясных качеств молодняка различных генотипов при откорме до тяжелых весовых кондиций / И.П. Шейко, Л.А. Федоренкова, Н.М. Храмченко // Интенсификация производства продуктов животноводства : материалы междунар. науч.-произв. конф., Жодино, 30–31 окт. 2002 г. – Жодино, 2002. – С. 28.

2. Кабанов, В.Д. Интенсивное производство свинины / В.Д. Кабанов. – 2-е изд. – М., 2003. – 400 с.

3. Соколов, Н. Перспективы использования генетического потенциала свиней отечественного и импортного происхождения / Н. Соколов // Свиноводство. – 2007. – №3 – С. 5–7.

4. Подгурский, A.M. Гибридизация в свиноводстве / А.М. Подгурский // Зоотехния. – 1991. – №11. – С. 18–20.


Review

Views: 599


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1817-7204 (Print)
ISSN 1817-7239 (Online)