FATTENING AND MEAT QUALITIES OF PIGS OF DIFFERENT GENOTYPES
Abstract
The research shows that concerning fattening qualities the best hybrids are those obtained in four three-breed crossing variants: (BLW×BM)×L (den.), (BLW×BM)×L (ger.), (BKBçBM)×Y (den.) and (BLWçBM×Yof German breed heterosis effect of which is: 10.2; 9.15; 5.0 and 3.7 %, 8.1; 5.3; 7.9 and 3.4 %, 6.2; 5.7; 5.5 and 3.8 %. Superiority of the Danish hybrids over the control group is also established concerning carcass length by 2.1; 1.2 and 1.7 cm, backfat thickness by 2.8; 1.4 and 2.1 mm, loin area by 5.4; 3.7 and 4.4 cm2 , weight of third part of half-carcasses by 0.6; 0.5 and 0.7 kg, meat content in carcass 1.6; 0.8 and 1.2 %.
About the Authors
N. B. Zaytseva
Гродненский государственный аграрный университет, Республика Беларусь
Belarus
O. V. Grishanova
Гродненский государственный аграрный университет, Республика Беларусь
Belarus
R. I. Sheyko
Научно-практический центр НАН Беларуси по животноводству, Жодино, Республика Беларусь
Belarus
E. A. Yanovich
Научно-практический центр НАН Беларуси по животноводству, Жодино, Республика Беларусь
Belarus
A. Ch. Burnos
Научно-практический центр НАН Беларуси по животноводству, Жодино, Республика Беларусь
Belarus
References
1. Sheiko, I.P. Sravnitel'naya otsenka otkormochnykh i myasnykh kachestv molodnyaka razlichnykh genotipov pri otkorme do tyazhelykh vesovykh konditsii / I.P. Sheiko, L.A. Fedorenkova, N.M. Khramchenko // Intensifikatsiya proizvodstva produktov zhivotnovodstva : materialy mezhdunar. nauch.-proizv. konf., Zhodino, 30-31 okt. 2002 g. - Zhodino, 2002. - S. 28.
2. Kabanov, V.D. Intensivnoe proizvodstvo svininy / V.D. Kabanov. - 2-e izd. - M., 2003. - 400 s.
3. Sokolov, N. Perspektivy ispol'zovaniya geneticheskogo potentsiala svinei otechestvennogo i importnogo proiskhozhdeniya / N. Sokolov // Svinovodstvo. - 2007. - №3 - S. 5-7.
4. Podgurskii, A.M. Gibridizatsiya v svinovodstve / A.M. Podgurskii // Zootekhniya. - 1991. - №11. - S. 18-20.
Views: 491