1. Shahin, K. A. Sources of shared variability of the carcass and non-carcass components in Pekin ducklings / K. A. Shahin // Ann. Zootech. - 2000. - Vol. 49, № 1. - P. 67-72. https://doi.org/10.1051/animres:2000100
2. Mottet, A. Global poultry production: current state and future outlook and challenges / A. Mottet, G. Tempio // World’s Poult. Sci. J. - 2017. - Vol. 73, № 2. - P. 245-256. https://doi.org/10.1017/S0043933917000071
3. Менкнасунов, М. П. Динамика мирового производства и потребления мяса птицы / М. П. Менкнасунов // Упр. рисками в АПК. - 2018. - № 2. - P. 87-94. https://doi.org/10.53988/24136573-2018-02-05
4. Никитина, И. А. Влияние направленного отбора в ряде поколений на продуктивные и мясные качества уток кросса «Темп» / И. А. Никитина // Вес. Нац. акад. навук Беларусi. Сер. аграр. навук. - 2015. - № 2. - С. 89-94.
5. Anatomical and biomechanical traits of broiler chickens across ontogeny. Part I. Anatomy of the musculoskeletal respiratory apparatus and changes in organ size / P. G. Tickle [et al.] // PeerJ. - 2014. - Vol. 2. - P. e432. https://doi.org/10.7717/peerj.432
6. Tallentire, C. W. Breeding for efficiency in the broiler chicken: a review / C. W. Tallentire, I. Leinonen, I. Kyriazakis // Agron. Sustain. Dev. - 2016. - Vol. 36, № 4. - Art. 66. https://doi.org/10.1007/s13593-016-0398-2
7. Tickle, P. G. Energy allocation and behaviour in the growing broiler chicken / P. G. Tickle, J. R. Hutchinson, J. R. Codd // Sci. Rep. - 2018. - Vol. 8, № 1. - Art. 4562. https://doi.org/10.1038/s41598-018-22604-2
8. Differences in tibia shape in organically reared chicken lines measured by means of geometric morphometrics / D. Pulcini [et al.] // Animals. - 2021. - Vol. 11, № 1. - Art. 101. https://doi.org/10.3390/ani11010101
9. Рост скелета и мышечно-костное соотношение у курочек породы корниш / В. П. Панов [и др.] // Изв. Тимирязев. с.-х. акад. - 2017. - № 2. - С. 90-105.
10. The broiler chicken as a signal of a human reconfigured biosphere / C. E. Bennett [et al.] // R. Soc. Open Sci. - 2018. - Vol. 5, № 12. - Р. 180325. https://doi.org/10.1098/rsos.180325
11. Anatomical and biomechanical traits of broiler chickens across ontogeny. Part II. Body segment inertial properties and muscle architecture of the pelvic limb / H. Paxton [et al.] // PeerJ. - 2014. - Vol. 2. - Р. e473. https://doi.org/10.7717/ peerj.473
12. Jones, G. P. D. Manipulation of organ growth by early‐life food restriction: Its influence on the development of ascites in broiler chickens / G. P. D. Jones // Br. Poult. Sci. - 1995. - Vol. 36, № 1. - Р. 135-142. https://doi.org/10.1080/00071669508417759
13. Newman, S. Skeletal integrity in layers at the completion of egg production / S. Newman, S. Leeson // World’s Poult. Sci. J. - 1997. - Vol. 5, № 3. - P. 265-277. https://doi.org/10.1079/WPS19970021
14. Comparative differences in the composition and biomechanical properties of tibiae of seven- and seventy-two-week-old male and female broiler breeder chickens / H. N. C. Rath [et al.] // Poult. Sci. - 1999. - Vol. 78, № 8. - P. 1232-1239. https://doi.org/ 10.1093/ps/78.8.1232
15. Leterrier, C. Composition, cortical structure and mechanical properties of chicken tibiotarsi: effect of growth rate / C. Leterrier, Y. Nys // Br. Poult. Sci. - 1992. - Vol. 33, № 5. - P. 925-939. https://doi.org/10.1080/00071669208417536
16. Estimation of genetic parameters for fat deposition and carcass traits in broilers / S. Zerehdaran [et al.] // Poult. Sci. - 2004. - Vol. 83, № 4. - P. 521-525. https://doi.org/10.1093/ps/83.4.521
17. Influence of growth on pale muscle in broilers / D. D. Samuel [et al.] // J. Sci. Food Agric. - 2012. - Vol. 92, № 1. - P. 78-83. https://doi.org/10.1002/jsfa.4544
18. Zhang, B. The relationship of various tibia bone measurements in hens / B. Zhang, C. Coon // Poult. Sci. - 1997. - Vol. 76, № 12. - P. 1698-1701. https://doi.org/10.1093/ps/76.12.1698
19. The dynamics of body composition and body energy content in broilers / J. V. Caldas [et al.] // Poult. Sci. - 2019. - Vol. 98, № 2. - P. 866-877. https://doi.org/10.3382/ps/pey422
20. Семенов, Н. В. Динамика роста мышц у кур кросса «Шейвер 2000» / Н. В. Семенов, В. Е. Никитченко, Д. В. Никитченко // Вестн. Рос. ун-та дружбы народов. Сер.: Агрономия и животноводство. - 2017. - Т. 12, № 2. - С. 157-167. https://doi.org/10.22363/2312-797X-2017-12-2-157-167
21. Mapping quantitative trait loci regulating chicken body composition traits / Y. Gao [et al.] // Anim. Genet. - 2009. - Vol. 40, № 6. - P. 952-954. https://doi.org/10.1111/j.1365-2052.2009.01911.x
22. Genome-wide association studies for growth traits in broilers / D. Dou [et al.] // BMC Genom. Data. - 2022. - Vol. 23, № 1. - Art. 1. https://doi.org/10.1186/s12863-021-01017-7
23. Genome‐wide association study of shank length and diameter at different developmental stages in chicken F2 resource population / H. Emrani [et al.] // Anim. Genet. - 2020. - Vol. 51, № 5. - P. 722-730. https://doi.org/10.1111/age.12981
24. Федорова, З. Л. Оценка мясных качеств кур яично-мясного направления продуктивности, для перспективного использования в органическом производстве / З. Л. Федорова // Генетика и разведение животных. - 2021. - № 4. - С. 42-47. https://doi.org/10.31043/2410-2733-2021-4-42-47
25. Breed and sex effect on meat quality of chicken / H. H. Musa [et al.] // Int. J. Poult. Sci. - 2006. - Vol. 5, № 6. - Р. 566-568. https://doi.org/10.3923/ijps.2006.566.568
26. Castellini, C. Animal welfare and poultry meat in alternative production systems (and ethics of poultry meat production) / C. Castellini, A. Dal Bosco // Poultry quality evaluation: quality attributes and consumer values / ed.: M. Petracci, C. Berri. - Oxford, 2017. - Р. 335-357. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-100763-1.00014-3
27. Морфологический состав тушек курочек породы плимутрок в зависимости от возраста / Л. И. Тучемский [и др.] // Птицеводство. - 2012. - № 6. - С. 37-39. 28. Рост и онтогенетические изменения количественных показателей мышц кур породы корниш / В. П. Панов [и др.] // Изв. Тимирязев. с.-х. акад. - 2016. - № 2. - С. 45-56.
28. Schmidt-Nielsen, K. Scaling: why is animal size so important? / K. Schmidt-Nielsen. - New York: Cambridge Univ. Press, 1984. - 241 p. https://doi.org/10.1017/cbo9781139167826
29. Зотин, А. А. Статистическая оценка параметров аллометрических уравнений / А. А. Зотин // Изв. Акад. наук. Сер. биол. - 2000. - № 5. - С. 517-524.