1. Мошканова, И. А. Современное производство пряников / И. А. Мошканова, Е. С. Новожилова, В. А. Васькина // Кондит. и хлебопекар. пр-во. - 2017. - № 1/2. - С. 44-47.
2. Технология производства мучных кондитерских изделий / Мичур. фил., Брян. гос. аграр. ун-т; сост. Т. В. Мамченко. - Брянск: [б. и.], 2015. - 98 с.
3. Effect of different antioxidants on lycopene degradation in oil-in-water emulsion / R. Bou [et al.] // Eur. J. Lipid Sci. Technol. - 2011. - Vol. 113, № 6. - P. 724-729. https://doi.org/10.1002/ejlt.201000524
4. Effect of heating and exposure to light on the stability of lycopene in tomato purée / J. Shi [et al.] // Food Control. - 2008. - Vol. 19, № 5. - P. 514-520. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2007.06.002
5. Gravelle, A. J. Ethylcellulose oleogels: structure, functionality, and food applications / A. J. Gravelle, A. G. Marangoni // Adv. Food Nutr. Res. - 2018. - Vol. 84. - P. 1-56. https://doi.org/10.1016/bs.afnr.2018.01.002
6. Kouzounis, D. Partial replacement of animal fat by oleogels structured with monoglycerides and phytosterols in frankfurter sausages / D. Kouzounis, A. Lazaridou, E. Katsanidis // Meat Sci. - 2017. - Vol. 130. - P. 38-46. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2017.04.004
7. Tanti, R. Hydroxypropyl methylcellulose and methylcellulose structured oil as a replacement for shortening in sandwich cookie creams / R. Tanti, S. Barbu, A. G. Marangoni // Food Hydrocoll. - 2016. - Vol. 61. - P. 329-337. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2016.05.032
8. Mattice, K. D. Oleogels in food / K. D. Mattice, A. G. Marangoni // Encyclopedia of food chemistry / ed.: L. Melton, F. Shahidi, P. Varelis. - Amsterdam, 2019. - Vol. 2. - P. 255-260. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-100596-5.21662-4
9. O’Sullivan, C. M. Edible oleogels for the oral delivery of lipid soluble molecules: composition and structura design considerations / C. M. O’Sullivan, S. Barbut, A. G. Marangoni // Trends Food Sci. Technol. - 2016. - Vol. 57, pt. A. - P. 59-73. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2016.08.018
10. Design principles of oil-in-water emulsions with functionalized interfaces: mixed, multilayer, and covalent complex structures / M. Li [et al.] // Compr. Rev. Food Sci. Food Saf. - 2020. - Vol. 19, № 6. - P. 3159-3190. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12622
11. Preparation and characterization of emulsion-filled gel beads for the encapsulation and protection of resveratrol and α-tocopherol / W. Feng [et al.] // Food Res. Int. - 2018. - Vol. 108. - P. 161-171. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2018.03.035
12. Highly efficient encapsulation of linseed oil into alginate/lupin protein beads: optimization of the emulsion formulation / J. A. Piornos [et al.] // Food Hydrocoll. - 2017. - Vol. 63. - P. 139-148. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2016.08.031
13. Васькина, В. А. Использование молочной сыворотки для создания в креме эмульсионно-пенной структуры / В. А. Васькина, А. А. Двоеглазова // Пищевая индустрия. - 2019. - № 2. - С. 26-29.
14. Монастырский, В. Е. Использование инкапсулированного растительного масла в производстве молочных конфет / В. Е. Монастырский, В. А. Васькина // Кондит. и хлебопекар. пр-во. - 2018. - № 9-10. - С. 62-64.
15. Васькина, В. А. Увеличение срока годности и качества конфет с фруктово-грильяжным корпусом / В. А. Васькина, С. В. Бабарыкина, Ю. Ю. Панченко // Кондит. и хлебопекар. пр-во. - 2018. - № 3-4. - С. 20-22.
16. Interactions of vegetable proteins with other polymers: structure-function relationships and applications in the food industry / D. Lin [et al.] // Trends Food Sci. Technol. - 2017. - Vol. 68. - P. 130-144. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2017.08.006
17. Tang, C.-H. Emulsifying properties of soy proteins: a critical review with emphasis on the role of conformational flexibility / C.-H. Tang // Crit. Rev. Food Sci. Nutr. - 2017. - Vol. 57, № 12. - P. 2636-2679. https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1067594
18. Molecular mechanism for improving emulsification efficiency of soy glycinin by glycation with soy soluble polysaccharide / X.-Q. Peng [et al.] // J. Agric. Food Chem. - 2018. - Vol. 66, № 46. - P. 12316-12326. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.8b03398
19. Relationship between molecular flexibility and emulsifying properties of soy protein isolate-glucose conjugates / R. Li [et al.] // J. Agric. Food Chem. - 2019. - Vol. 67, № 14. - P. 4089-4097. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.8b06713
20. Тенденции развития технологии кондитерских изделий / З. А. Канарская [и др.] // Вестн. Воронеж. гос. ун-та инженер. технологий. - 2016. - № 3. - С. 195-204. https://doi.org/10.20914/2310-1202-2016-3-195-204
21. Новые сорта хлебобулочных и мучных кондитерских изделий диабетического назначения / Ю. Ф. Росляков [и др.] // Науч. тр. КубГТУ. - 2015. - № 2. - С. 226-231.
22. Фахретдинова, Д. Р. Использование амарантовой муки и молочной сыворотки для обогащения мучных кондитерских изделий / Д. Р. Фахретдинова, А. А. Нигматьянов, И. В. Миронова // Изв. Оренбург. гос. аграр. ун-та. - 2017. - № 4 (66). - С. 260-262.
23. Natural sweeteners: health benefits of stevia / S. Gandhi [et al.] // Foods Raw Mater. - 2018. - Vol. 6, № 2. - P. 392- 402. https://doi.org/10.21603/2308-4057-2018-2-392-402
24. Матвеева, Т. В. Мучные кондитерские изделия функционального назначения. Научные основы, технологии, рецептуры / Т. В. Матвеева, С. Я. Корячкина. - СПб.: ГИОРД, 2016. - 360 с.
25. Study of structural change during in vitro digestion of heated soy protein isolates / T. Tian [et al.] // Foods. - 2019. - Vol. 8, № 12. - Art. 594. https://doi.org/10.3390/foods8120594
26. Voutsinas, L. P. Relationships of hydrophobicity to emulsifying properties of heat denatured proteins / L. P. Voutsinas, E. Cheung, S. Nakai // J. Food Sci. - 1983. - Vol. 48, № 1. - P. 26-32. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1983.tb14781.x
27. Pelegrine, D. H. G. Whey proteins solubility as function of temperature and pH / D. H. G. Pelegrine, C. A. Gasparetto // LWT - Food Sci. Technol. - 2005. - Vol. 38, № 1. - P. 77-80. https://doi.org/https://doi.org 10.1016/j.lwt.2004.03.013
28. Properties of microparticles from a whey protein isolate/alginate emulsion gel / A. M. Leon [et al.] // Food Sci. Technol. Int. - 2018. - Vol. 24, № 5. - P. 414-423. https://doi.org/10.1177/1082013218762210
29. Li, D. Proteins from land plants - potential resources for human nutrition and food security / D. Li // Trends Food Sci. Technol. - 2013. - Vol. 32, № 1. - P. 25-42. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2013.05.005
30. Ghazani, S. M. Healthy fats and oils / S. M. Ghazani, A. G. Marangoni // Encyclopedia of food grains: in 4 vol. / ed.: C. Wrigley [et al.]. - 2nd ed. - Oxford, 2016. - Vol. 2. - P. 257-267. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-100596-5.00100-1